• November v ŠKD

          • V novembri nám zapršalo, 

            na nálade neubralo.

            Vetrík ten bol vítaný,

            púšťali sme šarkany.

            Na vtáčiky nezabudli,

            potravu im pripravili.

            Tvoriví sme veru boli,

            všeličo sme vyrobili.

            Zábavy sme mali dosť,

            s divadielkom pre radosť.

          • E-shop so školským oblečením je tu

          • Dobrý deň všetkým!

            Aj tento rok máme pre Vás skvelú správu!

            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia, o podobe ktorej rozhodli sami žiaci. Tento školský rok prichádza obohatená o nové produkty, farby a eko oblečenie. Jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e- shope: https://www.kraloveskoly.cz/ndedinka/

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 14.12. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

            S pozdravom a prianím krásneho dňa 

            vedenie školy

          • Účinné odstraňovanie vši vlasovej

          • Informácia pre rodičov a žiakov - Účinné odstraňovanie vši vlasovej

            Vážení rodičia,

            pedikulóza, tzv. zavšivavenie je bežný problém na školách a objavuje sa v dlhších alebo aj kratších intervaloch. Postupom času sa tieto nepríjemné "zvieratká" stávajú stále odolnejšie voči prípravkom, ktoré sú dostupné na našom trhu.

            Imúnny nie je nikto.

            Ak rodič zistí, že jeho dieťa má vši, musí to nahlásiť v kolektíve školy. Samozrejme, tieto veci treba riešiť veľmi diskrétne, pretože postihnuté dieťa je v tom úplne nevinne. Dieťa by sa až do vyriešenia problému nemalo vrátiť do detského kolektívu a malo by ostať doma v karanténe.

            Odvšivovacie prostriedky sa aplikujú v prípade, že vo vlasoch nájdeme dospelé lezúce vši, resp. živé hnidy blízko pri pokožke (menej ako 1 cm). Hnidy nachádzajúce sa viac ako 1 cm od pokožky hlavy sú už totiž vyliahnuté alebo mŕtve, vlas rastie približne 1 cm za mesiac a táto doba presahuje dobu trvania životného cyklu vší. Živé hnidy sú navyše žltobiele, po vyliahnutí priesvitné. „V zásade však živú hnidu od prázdnej možno spoľahlivo rozlíšiť len binokulárnou lupou."

            Realita je taká, že väčšina rodičov umyje dieťaťu hlavu odvšivovacím prípravkom a na druhý deň idú do školy. Učiteľky nie sú povinné to kontrolovať, za dieťa zodpovedá rodič. Problém môže vzniknúť, ak rodičia aplikujú odvšivovací prípravok nesprávne, nedodržia návod, ale dôležité je najmä to, že celú procedúru odvšivovania treba v presne určenom čase zopakovať! Už ani nehovoriac o tom, že niektoré prípravky jednoducho nemusia fungovať.

            Ďakujeme za pochopenie, spoluprácu.

            S pozdravom vedenie školy

          • Príspevok ZRPŠ

          • Vážení triedni dôverníci, milí rodičia žiakov Základnej školy v Novej Dedinke,

            pre tento školský rok 2023/2024 došlo k zmene stanovenej výšky dobrovoľného rodičovského príspevku (ďalej len príspevku). Doposiaľ sa vyberal príspevok v hodnote 20,-€/rodinu. Pre tento školský rok 2023/2024 sa odsúhlasilo na stretnutí členov OZ Deti Slnka a triednych dôverníkov, že príspevok v hodnote 20,-€ sa bude vyberať na dieťa. V rodine, kde sú 4 a viac detí, rodič bude platiť príspevok iba za 3 deti.

            Príspevok sa bude vyberať dnešných dňom od 15.11.2023 do konca kalendárneho roka do 31.12.2023 na číslo účtu IBAN: SK91 0900 0000 0050 5090 7869.

            Do poznámky prosím uviesť meno, priezvisko a triedu, ktorú dieťa navštevuje (napr. Janka Hronská, 1.A).

            Radi by sme Vás zároveň informovali, načo sa príspevok bude využívať:

            • predovšetkým na mimoškolské a záujmové aktivity (napr.: lyžiarsky výcvik, plavecký výcvik, škola v prírode, ...)
            • doprava
            • výlety
            • Mikuláš a MDD
            • školské a didaktické pomôcky určené pre deti
            • a ostatné…

            !!! POZOR Dieťa, ktoré nebude mať uhradený príspevok, si bude v plnej sume uhrádzať určité aktivity (napr.: doprava, výlety,…..).

            Občianske združenie Deti Slnka

          • Návšteva bábkového divadla v Bratislave

          • Dňa 9. 11. 2023 sa naši piataci a šiestaci vďaka zábavnému divadelnému predstaveniu Zázračný lekár v Bratislavskom bábkovom divadle poučili o tom, aká je závisť zlá vlastnosť, a prečo je dôležité "držať sa svojho remesla".

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Potešme i tieto Vianoce seniorov, darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich. Naša škola v spolupráci so školským parlamentom sa opäť zapojila do projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok.

            Ak sa budete chcieť k nám pridať, môžete nosiť krabičky naplnené podľa pokynov (prosíme obalte vrch a spodok krabičky zvlášť- musí sa dať otvoriť) od 20.11. do 30.11.2023

            Krabičky budeme zbierať v každej budove, v ktorej prebieha vyučovanie.

            Vopred ďakujeme za  krabice plné lásky.

          • Školská záhrada v Novej Dedinke ožíva

          • Milí žiaci, rodičia, priatelia školy.

            Dovoľte nám, aby sme sa podelili o informácie ohľadom projektu Školská záhrada v Novej Dedinke ožíva.

            Pokiaľ sledujete činnosť našej školy, určite viete, že sme sa pustili do budovania školskej záhrady - prírodovednej oázy, ktorá bude mať nielen enviromentálny rozmer vzdelávania v prírode, ale umožní zážitkové vzdelávanie, vytvorí priestor pre bádateľské vzdelávacie aktivity, tvorivé dielne, praktické činnosti s prírodným materiálom, objavovanie prírodných zákonitostí i kooperatívne učenie. Vzniknutý priestor bude tiež využitý na rôzne mimoškolské aktivity, činnosť školského klubu detí, spoločné stretnutia s rodičmi a priateľmi školy a množstvo ďalších komunitných aktivít.

            Realizácia projektu je rozdelená do viacerých etáp:

            1. etapa

            Spoločne s rodičmi, žiakmi a zamestnancami školy začali prebiehať terénne práce (výrub agátov), čistenie plochy, aby sme tak vytvorili esteticko-funkčný priestor pre budovanie školskej záhrady.

            Škola zabezpečila búdku na náradie s príslušenstvom a altánok určený na výchovno-vzdelávaciu činnosť v prírode a rôzne stretnutia, aby sa tak posilnila komunita žiakov, učiteľov, rodičov a obce. Zo starých tehál sa vybudovalo ohnisko.

            2. etapa

            Podarilo sa získať finančné prostriedky, a tak zrealizovať viaceré aktivity:

            1. Výroba, osadenie a náter vyvýšených záhonov - v rámci spoločnej brigády detí, zamestnancov školy, rodičov a odborne spôsobilej firmy sa zrealizovalo vyrovnanie terénu, vyrobili sa vyvýšené záhony, uskutočnila sa ich montáž, natretie ochrannou farbou, opatrenie mopovou fóliou proti prenikaniu vlhkosti a naplnenie hlinou.
            2. Sadenie stromov - v rámci tejto aktivity na spoločnej brigáde detí a zamestnancov školy sme vysadili už vzrastlé stromy, ktoré nám odporučil záhradkár. Išlo o odrody stromov, ako sú
              jablone, hrušky a slivky. Vytvorili sme dostatočný priestor prekorenenia, okolo stromov sme vytvorili misu pre zavlažovanie.
            3. Osadenie lavičiek okolo ohniska - boli zakúpené lavičky a osadené okolo ohniska. Vznikol krásny, esteticko-funkčný prvok a už prebehli aj prvé triedne opekačky po vyučovaní za prítomnosti rodičov a varenie guláša s posedením zamestnancov školy.
            4. V rámci realizácie projektu škola dokončila v spolupráci s rodičom vizuálny návrh školskej záhrady, čím sa zhmotnila predstava školskej záhrady v podobe plánu a stanovenia si ďalších cieľov v rámci rozvoja záhrady.

            V rámci projektu sme zrealizovali mnohé aktivity, ktoré boli dôležité pre jeho úspešnú realizáciu. Za veľmi dôležité považujeme úlohu, pomoc a spoluprácu všetkých, ktorí sa na realizácii projektu podieľajú. Ďakujeme žiakom, rodičom, zamestnancom školy, OZ Deti Slnka. Menovite ďakujeme koordinátorke projektu pani učiteľke Katke Felcanovej, pani učiteľke Maťke Brunel, nášmu školníkovi Peťovi Vihnálikovi, pani Patrícii Štofovej, pani Evičke Vinczeovej, ktorá bola šéfkou OZ Deti Slnka a bola už pri zrode projektu. Ďakujeme všetkým rodičom pri terénnych a stavebných prácach, hasičom obce Nová Dedinka, rodine Štiglicovej. Pri mnohých prácach bol nápomocný pán Robert Hideghéty, za čo mu patrí veľká vďaka. V neposlednom rade ďakujeme pani JUDr. Mgr. Lenke Senčákovej, predsedkyni rady školy za vypracovanie projektu.

            Naša škola má krásny zelený areál, ktorý chceme účelne využiť a sprístupniť našim žiakom, rodičom, zamestnancom školy a celej komunite. Realizáciou projektu Školská záhrada v Novej Dedinke ožíva sa využije dosiaľ nevyužitá plocha, deti dostanú priestor pre hru, vzdelávanie, miesto na učenie vonku - manuálna práca v záhrade alebo učenie sa na lavičkách v tieni stromov a relax v sieťach....Výsadbou stromov docielime  okrem tieňa aj optické oddelenie od priľahlej výstavby v podobe bytových domov. Vznikne väčšie súkromie pre žiakov a aj pre obyvateľov bytoviek.

            V budovaní projektu ďalej pokračujeme a ďakujeme, že nás sledujete, držíte nám palce a ste našimi priateľmi a pomocníkmi.

            Vedenie školy Nová Dedinka

            Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Dňa 17. 10. 2023 sa na našej škole konala Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry.

            Žiaci a žiačky 8. a 9. ročníka si mohli overiť svoje vedomosti v teoretickom teste, neskôr aj v rečníckom prejave a transformácii textu. Zúčastneným ďakujeme a gratulujeme víťazkám.

            1. miestoStela Vinczeová (8.B)

            2. miesto - Anna Jančovičová (9.A)

            3. miesto – Michaela Slobodová (8.B) a Nela Gabrišková (8.A)

            Výherkyni prajeme veľa šťastia v okresnom kole.

          • Kurz sebaobrany

          • Každý rodič čelí podobným výzvam pokiaľ ide o bezpečnosť ich detí – komu (ne)dôverovať, čomu veriť, koho a čoho sa báť, ale hlavne AKO NAUČIŤ DETI ROZPOZNAŤ NEBEZPEČENSTVO A POŽIADAŤ O POMOC. 

            Nový 5 týždňový kurz sebaobrany pre deti vo veku 10 - 13 rokov ich pomocou veku primeraných aktivít a hravou formou naučí rozpoznať nebezpečenstvo, budovať si bezpečnejšie vzťahy so svojim okolím, požiadať o pomoc a v prípade potreby aj použiť efektívne techniky fyzickej obrany.

            Začíname už 7.11. o 15.00. Počet miest je obmedzený, tak neváhajte! A my sa budeme tešiť na všetky odvážne deti.

          • Halloween

          • V piatok pred jesennými prázdninami si v niektorých triedach na 1. stupni a v ŠKD pripomenuli Halloween, ktorý sa 31. októbra oslavuje hlavne v anglicky hovoriacich krajinách. S jeho tradíciami a zvykmi sa žiaci oboznámili v rámci vyučovacích hodín. Žiaci prišli do školy v maskách, veselých i strašidelných. Halloweensku atmosféru dotvárala nielen výzdoba, ale aj občerstvenie v triedach.

          • Aktivity v ŠKD

          • Október v ŠKD bol pestrý, rozhodne sa nikto nenudil. Najprv sa deti zabavili na Jablkovom hodovaní, uskutočnila sa zbierka pre psí útulok, venovali sme sa zdravej strave, nakrájali alebo postrúhali sme si ovocie a zeleninu, pochutnali sme si na nátierkach, ktoré sme si spoločne pripravili. Ku koncu mesiaca sme zdobili tekvice, urobili sme si z nich výstavu. V rámci tvorivých dielničiek sa realizovali aj mnohé iné aktivity najmä s jesennou tematikou.

            Pripomenuli sme si blížiaci sa Sviatok všetkých svätých, uctili sme si Pamiatku zosnulých, zapálením sviečok v kostole a návštevou cintorína.

          • Hovorme o jedle

          • Minulý týždeň sa žiaci na 1. stupni zapojili do projektu Hovorme o jedle.

            Každý deň ich čakala iná téma. Zmyslom tohto podujatia je každoročne nadchnúť deti pre témy, ako vyvážená strava a význam domácich potravín v našom jedálničku.

            Deti k jednotlivým témam prispôsobili nielen farbu oblečenia, ale aj potraviny, ktoré si priniesli do školy, príp. boli súčasťou ich desiaty. Pani učiteľky mali pre deti pripravené rôzne aktivity v rámci vyučovacieho procesu, prepojenia medzipredmetových vzťahov. Deti sa dozvedeli dôležité informácie a zároveň sa zabavili.

            Najväčšiu radosť mali žiaci z dobrôt, ktoré ochutnávali. Niektoré boli pripravené priamo v triedach, ako napr. ovocné a zeleninové misy, krupicová kaša, puding, hot-dogy a pod.

            Deti sa už tešia na ďalší ročník projektu.

            Veľmi pekne chceme poďakovať aj rodičom za spoluprácu.

    • Kontakty

      • Základná škola, Hlavná 45, 900 29 Nová Dedinka
      • Riaditeľka školy: zsndedinka@gmail.com, riaditelka@zsndedinka.sk
      • ZŠ : +421940 61 09 79 - ekonomické oddelenie +421911 88 61 61 - riaditeľka školy +421910 44 91 91 - školník
      • Hlavná 45 90029 Nová Dedinka Slovakia
      • 36071196
      • 2021603078
      • Administrátor aSc Agendy a Edupage: administrator@zsndedinka.sk Výchovná poradkyňa: vychovnyporadca@zsndedinka.sk Školský špeciálny pedagóg: specialnypedagog@zsndedinka.sk Ekonómka, hospodárka školy: ekonomka@zsndedinka.sk
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje